Fisk/Fish

Fiskeallergi er en av de vanlige matallergiene hos barn, men alvorlige reaksjoner er sjelden. Fiskeallergi er ofte en varig allergi. Det er mulig å reagere på en type fisk, men tåle andre typer.

Har du matallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten.

Når du må utelate fisk fra kostholdet på grunn av allergi, betyr at du ikke kan spise mange vanlige matvarer og matretter.

Å ha fiskeallergi kan være vanskelig å leve med, selv om det stort sett er enkelt å unngå fisk.

Fiskeallergi innebærer reaksjon mot proteinene fra én eller flere fiskesorter. Mange reagerer på et protein som finnes i mange fisketyper, men det er også vanlig å se spesifikk allergi mot ett fiskeslag. Eksempelvis kan man reagere på torsk, men tåle laks, eller omvendt.

Varmebehandling forandrer ikke proteinene som forårsaker fiskeallergi, og vil derfor ikke endre hva du tåler. Hvis du tåler varmebehandlet laks vil du normalt sett også tåle sushi av laks.

Det er ikke spesiell sammenheng mellom allergi mot fisk og skalldyr eller bløtdyr.
Symptomer på fiskeallergi
Allergikere som spiser fisk får som oftest en reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå.

Symptomer på matallergi er ofte plager i

mage- og tarmkanalen, for eksempel kløe i munnhulen, kvalme og oppkast, magesmerter og/eller diaré,
hud, for eksempel kløe, elveblest, hevelse eller forverring av eksem
øyne eller luftveier med tett nese og/eller pustebesvær, og kan i sjeldne tilfeller bli en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaksi.

Hos noen kan selv små mengder fiskeprotein gi reaksjon. Er du svært følsom for fisk vil du kunne kjenne symptomer på grunn av stekeos eller damp når det tilberedes mat med fisk.

De som arbeider innen fiskeforedling kan i enkelte tilfeller oppleve allergisk kontakteksem eller astma ved eksponering for fisk.
Utredning
Hvis du tror du er allergisk mot fisk, kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist.
Behandling
Behandling for matallergi er:

å unngå eksponering for matvarer du er allergisk mot
å vite hvordan du skal behandle eventuelle allergiske reaksjoner
å få utskrevet nødvendige medisiner til behandling

Kostholdsråd ved fiskeallergi
Helsemyndighetenes klare anbefaling til deg som har fiskeallergi er å unngå å spise den eller de fiskeartene du er allergisk mot. Fisk brukes sjelden som ingrediens i matretter som i utgangspunktet ikke forbindes med fisk , så disse proteinene er det forholdsvis enkelt å unngå.

Fisk er en god proteinkilde, men ernæringsmessig er det å ta bort fisk uproblematisk så lenge du erstatter det med andre proteinkilder som kjøtt og/eller melk. Ved kosthold uten fisk anbefales daglig tilskudd av langkjedet omega 3-fettsyrer og vitamin D. Vanlig tran inneholder begge deler.

Fisk kan blant annet forekomme i retter av skalldyr, crabsticks, rekechips, leverpostei, salatdressinger, tapenade, buljong, gelatin, marinade, østerssaus og Worchestersaus. Tran er godt renset fiskeolje, og inneholder ikke fiskeprotein.

Merking av allergener i mat reguleres gjennom matinformasjonsforskriften, som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av fisk. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten om det inneholder fisk, uansett hvor liten mengde som er tilsatt i produktet. Dette gjelder også på serveringssteder. Det er ikke krav om at type fisk oppgis, og merkingen kan gjøres gjennom å skrive for eksempel navn på fiskeslag, fiskeolje, fiskemel, eller rogn.

Det er anbefalt å kjøle ned bestikk og servise med kaldt vann, da fiskeproteinene kan feste seg når de utsettes for varme. Det for eksempel være nødvendig å bruke egen stekepanne som ikke har vært brukt til matlaging med fisk.

https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/allergi-mot-fisk/

 

Showing the single result

 • GOAN FISH CURRY

  kr 299
  Goan fish curry
  Quick View
0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Takeaway