Milan Karki startet to restauranter på Majorstuen, og introduserte samtidig et helt nytt indisk konsept i Oslo. Da han kom til Norge for 12 år siden, hadde han imidlertid en ganske annen plan.
Strålende anmeldelser på Tripadvisor har ført 1947 Gandhi opp på en 5. plass over Oslos mer enn 1000 spisesteder. Også Mistral har blitt en lokal favoritt hos flere av beboerne på Majorstuen.
Det var kanskje ikke så mange som kunne se for seg dette da Karki flyttet fra Nepal til Norge som 25-åring.
Da kunne han ikke språket og planen var å bli mikrobiolog.
Startet i oppvasken
– Jeg kom til Oslo for å studere mikrobiologi, og fikk deltidsjobb på en restaurant. Jeg kunne ikke språket, så jeg begynte å jobbe som oppvaskhjelp og kjøkkenassistent. Der startet min restaurantkarriere.
Etter hvert fikk han flere ulike restaurantjobber. I takt med dette økte også interessen for bransjen.
Vendepunktet kom i 2016.
En kollega hadde kjøpt en restaurant på Strømmen der Karki etter hvert ble restaurantansvarlig. Rundt samme tid fikk han også en deltidsstilling i Hamar som mikrobiolog, og sto dermed overfor et veivalg.
– Jeg begynte å sammenligne jobbene og spørre meg selv hva jeg egentlig var interessert i å gjøre.
Mikrobiolog og vinkjenner
Karki valgte etter hvert å vie seg fullt og helt til restaurantbransjen.
Til tross for dette skulle det vise seg at utdanningen slett ikke var bortkastet.
Han utviklet nemlig en stor interesse for vin, og tok flere vinkurs. Han utdannet seg også etter hvert som sommelier.
– Å studere sommelier var veldig interessant for meg med min bakgrunn. Det var enklere for meg å forstå gjæringsprosessen i vin og å lære nye ting.
Etter flere gode år på New Ambassadør på Strømmen, bestemte Karki seg for å starte noe eget.
Det resulterte i åpningen av 1947 Gandhi i august 2022, og Mistral i november samme år.
Indisk med en vri
Med Mistral ønsket han å skape en hyggelig og avslappet nabolagsrestaurant som kunne by på gourmetopplevelser. Da en indisk restaurant i et kjellerlokale like borti veien ble nedlagt, grep han også sjansen til å servere indisk på en litt annerledes måte.
– De fleste indiske restauranter i Norge serverer enten tradisjonell indisk mat eller streetfood. Jeg ønsket å kombinere indisk mat med vin.
Karki merket en viss skepsis i begynnelsen, men forteller at mange etter hvert omfavnet det nye konseptet.
– Det er større konkurranse når man driver en restaurant i byen, men i Oslo er det alltid bra å teste ut nye konsepter. Vi fikk veldige gode anmeldelser på Tripadvisor, og da begynte folk å komme fra hele landet.
Han forteller at ideen bak 1947 Gandhi var å tilby kvalitetsmat til en rimelig pris.
Menyen er kort, med fokus på nye og varierte retter, og ikke minst vin som passer.
– Vi selger ganske mye vin, noe som er litt uvanlig. Når man er på indisk drikker man jo gjerne øl og brus, men vår omsetning kommer mest fra vin. Det er en ganske fin respons, synes jeg.
Jakter på nye konsepter
Så hva er trikset for å jobbe seg opp fra kjøkkenhjelp til restauranteier?
Karki er klar på at både erfaring, prøving og feiling står sentralt.
– Man må være flink til å kombinere to ting: Hva ønsker vi å tilby og hva har gjestene lyst på? Og hvordan man kan kombinere disse to.
Han understreker at man heller ikke må være redd for å tenkte nytt.
– Jeg liker å prøve å gjøre noe nytt, så derfor er jeg alltid på jakt etter nye konsepter.